Temperaturile scazute din timpul iernii prezinta un pericol real pentru persoanele de toate varstele. Dar perioada iernii este un anotimp ce aduce riscuri in special pentru batrani – nu numai din cauza zapezii si a ghetii ce se formeaza.

In continuare va prezint 4 pericole ce pot deveni fatale si de care sa tinem seama pentru siguranta batranilor din familiile noastre.

1.     Deshidratarea. Batranii au tendinta de a manca si a bea apa mai putin decat persoanele mai tinere si, astfel, risca sa se deshidrateze. Acest lucru este valabil mai ales in timpul friguros cand lipsa soarelui si temperaturile scazute reduc si mai mult nevoia de a bea. Este foarte important sa incurajam persoanele in varsta din familiile noastre sa bea apa in mod regulat chiar daca nu le este sete.

2.     Hipotermia. Un metabolism incetinit, circulatia sangelui mai lenta si scaderea grasimii corporale sunt semne ale inaintarii in varsta care cresc semnificativ riscul de hipotermie. Persoanele care au peste 65 de ani prezinta un risc crescut de a muri din cauza hipotermiei, chiar daca nu ies din casa. De aceea, este foarte important sa va asigurati ca temperatura i. camera in care stau batranii nu este mai mica de 18°C.

3.     Dispozitivele de incalzire. Desi sunt foarte utile, radiatoarele prezinta un risc mare pentru persoanele in varsta  daca nu sunt atenti. Inspectati dispozitivele electrice sa vedeti daca firele de curent sunt integre si atasati la sobele pe gaz un detector de monoxid de carbon care sa functioneze bine. Monoxidul de carbon este incolor si inodor (nu are miros) dar este mortal daca este inhalat in cantitati mari.

4.     Caderile de curent. Ninsoarea abundenta si vanturile puternice pot determina caderi de curent si izolari de lumea exterioara care se pot dovedi fatale pentru persoanele in varsta nepregatite. De aceea, asigurati-i cu strictul necesar pentru a putea supravietui cateva zile: mancare suficienta, apa pentru baut si spalat (aproximativ 11 litri pe zi pentru o persoana), medicamente, baterii de rezerva, lanterna, trusa de prim ajutor de baza si o sursa de caldura care nu necesita energia electrica.

Sursa:www.care2.com

[cf]js[/cf]

Dezvoltare personalaSanatateUtile si serviciibatrani,iarna,miros,peste
Temperaturile scazute din timpul iernii prezinta un pericol real pentru persoanele de toate varstele. Dar perioada iernii este un anotimp ce aduce riscuri in special pentru batrani – nu numai din cauza zapezii si a ghetii ce se formeaza. In continuare va prezint 4 pericole ce pot deveni fatale si...