Am fost odata,cu totii, adolescenti. Ce-i drept,timpul a trecut si vremurile s-au schimbat. Merg la plimbare cu strumful meu de un an si patru luni.II vad stand pe banci, tragand cu sete din tigari si doze de redbull ori cola. Isi fac planuri de week-end: in ce club mergem sau evadam la munte? Doua tinere extrem de cochete-asta insemnand fond de ten din belsug, par viu colorat cu suvite, dar machiaj discret-stau cu ochii pe telefoane in asteptarea mesajelor de la iubiti. Ma uit cu atentie la fetele lor si-mi dau seama cum forteaza timpul sa treaca peste ei….si-mi spun in sinea mea ca e pacat. Imi privesc apoi pruncul si ma intreb daca va face la fel sau poate nu. Undeva s-a produs o eroare si rezultatul da rau cu virgula (cum ar spune ei).

Sa fie vina lor? poate da. Sa fie vina parintilor? Se poate si asta. Sa fie vina sistemului educational ale carui victime sunt? Incerc sa gasesc raspunsuri si ma rezum astazi la rolul parintilor. Sa nu ignoram faptul ca sunt la varsta primei si marii iubiri, la varsta distractiei cat cuprinde, la varsta unor alegeri. Atunci imi spun ca cineva trebuie sa le canalizeze energiile si sperantele pe drumul drept. Dar cine sa faca asta? Parintii care sunt plecati in strainatate sau cei care vin prea obositi de la servicii, ca sa-i mai intrebe despre ei? Dragi mame si tati de adolescenti, opriti un moment iuresul ametitor din jurul vostru si ascultati-i. Mergeti la un film impreuna sau la pescuit….poate au ceva sa va spuna. Participati cu ei la un concurs de sah sau de maraton si-i veti simti aproape. Faceti impreuna o pizza acasa si va garantez ca va fi mult mai distractiv.
Retraiesc pret de cateva momente crampeie din propria-mi adolescenta cu jocuri nevinovate,excursii,plimbari cu biciclete mostenite de la frati sau veri mai mari, scene cu cerut de scuze acolo unde s-a gresit. Ei folosesc astazi un limbaj dur, presarat pe alocuri cu injurii adresate parintilor, colegilor sau chiar Celui de sus.Ei sunt cei mai tari, ei stiu tot, ei fac cel mai bine. Combate-i daca poti. Eu am incercat….cu argumente. Tu? Ce vei face maine daca vei fi martor la o scena asemanatoare?
Si pentru adolescentii care vor citi aceste randuri si pe care stiu sa-i respect, o intrebare de final: cand veti avea copii adolescenti gandti-va cum ati dori sa fie?

Dezvoltare personalaAdolescentiadolescenta,peste,ten,univers
Am fost odata,cu totii, adolescenti. Ce-i drept,timpul a trecut si vremurile s-au schimbat. Merg la plimbare cu strumful meu de un an si patru luni.II vad stand pe banci, tragand cu sete din tigari si doze de redbull ori cola. Isi fac planuri de week-end: in ce club mergem...