De-a lungul istoriei, aurul a capatat o importanta deosebita in viata oamenilor, iar datorita culorii sale stralucitoare, asemanatoare cu cea a soarelui, a fost considerat un metal sacru, de provenienta divina. Gratie usurintei cu care se poate prelucra, dar si a culorii si a calitatilor sale, aurul continua sa fie apreciat astazi, atat din punct de vedere stiintific, cat si  artistic, datorita bijuteriilor care se poate crea prin utilizarea sa.

In culturi din intreaga aurul a fost asociat cu divinitatea si i s-au atribuit proprietati exceptionale. Asa se face ca era utilizat la realizarea sarcofagelor cu care erau inmormantati faraonii. Acestia considerau ca aurul reprezinta “carnea zeilor”, iar un exemplu concret in acest sens este Tutankhamon, care a fost inmormant in 3 sarcofage de aur.

De asemenea, faraonii erau singurii care putea folosi acest metal. Aurul este mentionat si in Biblie, atunci cand Dumnezeu ii cere lui Moise sa pastreze Tablele Legii intr-un chivot “imbracat cu aur curat”, care sa aiba “o cununa de aur impletita”.

Indeletniciti cu prelucrarea aurului, egiptenii au realizat  masca lui Tutankhamon, in anul1223 i. Hr, care este cel mai cunoscut obiect pastrat pana astazi din perioada Egiptului Antic. Odata cu evolutia omenirii, oamenii gasesc pentru aur modalitati cat mai variate si folositoare de utilizare.

Astfel, incepand cu anul 600 i. Hr exista dovezi care sa arate ca era utilizat pentru prima data in stomatologie de catre etrusci, iar la putin timp dupa aceea este utilizat in premiera ca moneda. Cu fiecare an care trece se descopera noi intrebuintari ale aurului, pentru ca in anul 1300 sa fie stabilit primul standard de puritate al aurului.

Din nefericire, urmeaza si marile crize de aur, din cauza faptului ca resursele de aur incep sa se diminueze considerabil. Descoperile in ceea ce priveste domeniile de aplicatie ale aurului continua, iar in anul 1985 este aprobat primul medicament anti-artrita pe baza de aur, pentru a fi utilizat in chirurgia cardiaca in anul 2001.

Astazi aurul nu este doar un simplu metal pretios, utilizat la crearea unora dinte cele mai frumoase bijuterii, ci un element deosebit de important, atat pentru sanatate, cat si pentru stiinta.

[cf]js[/cf]

Dezvoltare personalaDescoperaIstorieaur,aurul in istorie,bijuterii,Egiptului Antic,mascalui Tutankamon,metal pretios,sacru,Tablele Legii,utilizari aur
De-a lungul istoriei, aurul a capatat o importanta deosebita in viata oamenilor, iar datorita culorii sale stralucitoare, asemanatoare cu cea a soarelui, a fost considerat un metal sacru, de provenienta divina. Gratie usurintei cu care se poate prelucra, dar si a culorii si a calitatilor sale, aurul continua sa...