Carte de vizită , nişte cuvinte atât de simple dar care capătă atât de multă valoare, emoţie, sensibilitate, trăire dacă urmăreşti piesa de teatru a lui Eugen Cristea! Acest show numit simplu, “Carte de vizită”, a fost unul greu de uitat. Un spectacol de o oră şi jumătate cu muzică şi poezie în care un singur om,    într- un decor minimalist (un pian, câteva chitare, un fotoliu, un cuier şi un ecran mare) readuce teatrului parametri estetici adunaţi în timp şi risipiţi astăzi.

Acum ceva timp, luptând cu vremea neprielnică la Sala Media a Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale din Bucureşti am participat la un spectacol de muzică şi poezie susţinut de actorul Eugen Cristea. Şi nu regret că am luat această decizie pentru că pur şi simplu piesa m-a fascinat, m-a ţinut pe tot parcursul în priză (aşa mai pe româneşte),  m-a surprins. Adeseori am avut sentimentul că mă aflam la un show al anilor 70, anii de care mama îmi povesteşte cu atâta candoare în voce,  pe care actorul Eugen Cristea a reuşit să-l interpreteze cu atâta talent şi măiestrie încât parcă cuvântul spectacol fusese special inventat pentru el, acesta fiind darul lui de preţ pentru care publicul îl iubeşte şi îl admiră.

eugen cristea - carte de vizita

Carte de vizită, în interpretarea lui Eugen Cristea

Deşi de multe ori am senzaţia că în prezent cultura nu vinde, cultura nu face audienţă, publicul vrea altceva, trebuie să recunosc că în acea seară aşteptările mi-au fost depăşite, chiar răsturnate aş putea spune. Asta m-a făcut la un moment dat să mă întreb simplu şi concret: de ce? Oare de ce în acea seară marea aceea de lume, mii de aplauze, feţe vesele pe care cu uşurinţă citeai dorinţa de a rămâne cât mai mult în sală? Şi tot singură mi-am găsit şi răspunsul, şi tot singur îl găseşti şi tu dacă stai să te gândeşti la cartea de vizită a lui Eugen Cristea…la amprenta pe care acesta a lăsat-o în lumea teatrului, la multitudinea de piese în care a jucat atât la Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti cât şi la Teatrul Naţional din Timişoara, la cariera complexă pe care încă o dezvoltă permanent (actor, prezentator de emisiuni TV, regizor, compozitor al ilustraţiei muzicale a unor piese de teatru).  Să ne aducem aminte de piese precum: „ Nu suntem îngeri”, „A cincea lebadă”, „Spaţiul de clemenţă”, „O noapte furtunoasă”, „Moştenirea”, „D’ale carnavalului”, „Anton Pann”, sau filme: „Mult mai de preţ e iubirea”, „Evasion” , „Genie”, „Păcală se întoarce”, „ Om sarac om bogat”, „Ivan Turbincă” şi lista e cu mult mai lungă de atât.

Dar revenind totuşi la aceea seara, căci între noi fie vorba oricine poate să se documenteze cu privire la cariera impresionantă a lui Eugen Cristea, subliniez că m-a captivat profund momentul de pantonimă a piesei Bohemian Rhapsody a formaţiei rock Queen, moment de o reprezentaţie teatrală aparte, de o exprimare artistică în care mimica a reuşit să transmită mai mult decât  cuvântul. Pur şi simplu prin talentul deosebit al lui Eugen Cristea cuvintele au devenit sărace în exprimare, şi-au pierdut din formă şi dimensiune….Pe tot parcursul showului actorul a reuşit să aducă un elogiu unui scriitor, unei formaţii, unui interpret, unor oameni care au definit arta, printre care Eric Clapton ,Queen,  Roch Voisine , Serge Lama,  Bee Gees, Creedence Clearwater Revival şi Frank Sinatra, şi astfel am fost martora unui recital în care Blues-ul a fost la loc de cinste dar şi proza, balada şi versurile alese anume. Si uite aşa un om a reuşit să ridice o sală întreagă în picioare, să bucure atâţia spectatori, să facă fericiţi atâţia oameni…Toate pe o Carte de vizită semnată Eugen Cristea!

Şi dacă te am convins să fii părtaş la acest spectacol de mare clasă nu uita să ţi cumperi bilet pentru data de 28 noiembrie 2015 sau 11 decembrie 2015 ora:20:00!

Vizionare plăcută!

Dezvoltare personalaDivertisment

Carte de vizită , nişte cuvinte atât de simple dar care capătă atât de multă valoare, emoţie, sensibilitate, trăire dacă urmăreşti piesa de teatru a lui Eugen Cristea! Acest show numit simplu, “Carte de vizită”, a fost unul greu de uitat. Un spectacol de o oră şi jumătate cu...