Ce este stresul si cum se poate preveni

In trecut se considera ca stresul este rezultatul autosugestiei si ca este cauzat de frica si de anxietate.
In prezent, ritmul alert in care ne traim viata isi pune amprenta asupra fiecarui individ, fiind considerat o problema medicala importanta.
Stresul este cauzat de frica si duce la situatii de panica. Panica este efectul unei mari secretii de adrenalina din glandele suprarenale care pregateste organismul pentru lupta. Adrenalina creste viteza batailor inimii, asigura energie imediata pentru muschi, creste frecventa respiratiei si opreste sistemul de digestie.Prea mult stres pe o perioada indelungata de timp afecteaza sistemulstres imunitar, impiedica organismul sa se refaca zilnic, afecteaza capacitatea organismului de a preveni bolile. Bolile care pot fi cauzate de stres sunt; ulcerul, anumite boli de piele, bolile virale, oboseala musculara si mentala, unele forme de cancer.
In zilele noastre, cand viata inseamna sa ai succes si bani, stresul nu prea poate fi evitat. Se pot micsora insa efectele lui prin a fi organizat, ordonat siprin a-ti gasi timp pentru propria persoana. Sa fii organizat inseamna sa-ti planifici treburile zilnice astfel incat sa le poti face pe toate, sa fii ordonat inseamna sa elimini nervii de dimineata cand trebuie sa pleci la serviciu si nu i-ti gasesti lucrurile care i-ti trebuie. Este foarte grav sa renunti la a aloca timp pentru propria persoana, timp in care te relaxezi, faci ce i-ti place, cu alte cuvinte timp in care te ingrijesti datorita obligatiilor familiare sau de la serviciu.
Parte buna este ca din stres poti face un aliat. Stresul este cauzat de problemele intampinate zi de zi( masina stricata, serviciu mediocru,discutii cu partenerul de viata…etc). Stresul este inamic sau aliat in functie de cum abordeaza fiecare individ problema care il agreseaza, De exemplu sunt persoane care reactioneaza pozitiv, progreseaza si ajung la performanta cand lucreaza cu termene limita la serviciu. Daca accepti ca problema pe care o intampini are o rezolvare si ca poate iesi ceva bun din asta, factorul determinant de stres nu are efecte nocive asupra ta. ca individ. asta inseamna adaptabilitate la mediu stresant care pare a fi solutia ideala prin care se poate rezista in societatea zilelor noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *