Site-urile, rețelele de socializare au explodat în ultimii ani. Tot mai mulți tineri, adulți, sau profesioniști în domeniile lor, postează de multe ori date cu caracter personal, informații despre evenimente private la care au participat sau simple opinii care, spun cercetătorii, le pot afecta parcursul profesional. Mai pe scurt, șefii îi pot sancționa, chiar dându-i afară, sau neselecționându-i pentru un interviu, datorită a ceea ce postează pe Facebook sau pe alte rețele.

Obiceiul angajatorilor este ca, în proporție de 90%, să dea un search pe Google cu numele candidatului înainte de a-l chema la interviu. Este recomandabil ca fiecare dintre noi să facă o căutare cu numele propriu, pentru a vedea ce rezultate apar. Este important ca, dacă tot suntem prezenți pe internet, să ne construim o identitate, o imagine solidă numai bună pentru cei care ne angajează sau intră în contact profesional cu noi. Un blog actualizat, un site bine întreținut, cu informații relevante și nu prea exagerate despre noi, reprezintă o bună carte de vizită.

Una din problemele rețelelor sociale sunt setările de confidențialitate. Pe Facebook de exemplu, dar și pe Twitter, cineva fără să cunoască detaliile cazului sau să se gândească la consecințe, ar putea distribui statusurile noastre, iar acestea să ajungă la ochii șefilor. Ceea ce noi ne gândim că rămâne privat, ca o discuție între amici, ar putea ajunge public pentru că ”amicul” distribuie informația. Mulți oameni au fost concediați în urma unor astfel de dezvăluiri, cu totul întâmplătoare.

Se mai petrece un fenomen interesant: există persoane de conducere, tot mai multe, care le cer angajaților parolele de la rețelele pe care aceștia activează, pentru a putea vedea ce postează angajații. Există discuții în prezent despre reglementări privind intimitatea, însă nu sunt semne că marii angajatori ar vrea să le respecte.

Andrei HagherlacherGeneralInternetangajare,facebook,intimitate,job
Site-urile, rețelele de socializare au explodat în ultimii ani. Tot mai mulți tineri, adulți, sau profesioniști în domeniile lor, postează de multe ori date cu caracter personal, informații despre evenimente private la care au participat sau simple opinii care, spun cercetătorii, le pot afecta parcursul profesional. Mai pe scurt,...