A treia minune a lumii antice era singura care nu putea fi vazuta la lumina zilei. Era o statuie a primului dintre zei, Zeus, inalta de 12 metri, aflata in Olimpia, in principalul sanctuar consacrat acestui zeu.Mitologia greaca ne prezinta episodul conform caruia Zeus ar fi scapat de tatal sau,care ar fi vrut sa-l manance,intrucat un oracol i-a prezis ca va fi detronat de unul dintre fiii sai.In urma unui viclesug al mamei sale,Rhea,a scapat si crescand mare,si-a izgonit tatal in infern.Din acel moment i s-a atribuit primul loc in ierarhia zeilor, asa cum prezisese oracolul.

In cinstea sa, au fost organizate in Olimpia din patru in patru ani celebrele “jocuri olimpice”.Sarbatoare regionala la origine, jocurile s-au transformat in cursul deceniilor si secolelor, impunandu-se in calitate de competitii panelenice. Olimpia a devenit in acest fel  un important centru arhitectural, a carui incoronare trebuia sa fie templul consacrat lui Zeus,cel mai mare si mai bogat din cuprinsul lumii elene. In sanctuarul templului trona statuia lui Zeus, realizata de celebrul sculptor Phidias, asezata la inaltime pe un somptuos fotoliu de fildes.

Impunatoarea statuie a lui Zeus a fost executată în tehnica chryselephantină, din lemn îmbrăcat în foi de aur și cu plăci de fildeș.Interiorul statuii era o structura de rezistenta armata cu fier, lemn si ipsos. Insa exteriorul uimea prin deosebita bogatie a materialului: fata, bratele, mainile si picioarele erau din fildes sculptat.Podoabele,sandalele si parul erau confectionate in intregime din aur,cantarind in total 200kg.

În mâna dreaptă Zeus ținea oVictorie, lucrată în fildeș și aur, iar capul era încununat cu ramuri de măslin. În mâna stângă, Zeus ținea un sceptru pe care stătea un vultur de aur,considerat pasarea sa purtatoare de mesaje.Istoricii relateaza ca expresia fetei lui Zeus inspira o profunda emotie, desi publicul nu avea acces in permanenta la celebra statuie.

Despre soarta statuii exista mai multe ipoteze. Unele sustin ca ar fi fost distrusa intr-un incendiu care a cuprins intregul templu.Alte teorii reflecta  faptul ca statuia ar fi fost dusa la Constantinopol la ordinul imparatului Teodosie al II-lea,dupa care a fost distrusa de un incendiu.Indiferent de ipoteze si teorii,raman relatarile istoricilor si descrierile lor despre maretia lui Zeus,imortalizata in cele mai scumpe materiale ale vremii.

 

 

 

 
[cf]js[/cf]

 

Dezvoltare personalaIstorieaur,infern,jocuri
   A treia minune a lumii antice era singura care nu putea fi vazuta la lumina zilei. Era o statuie a primului dintre zei, Zeus, inalta de 12 metri, aflata in Olimpia, in principalul sanctuar consacrat acestui zeu.Mitologia greaca ne prezinta episodul conform caruia Zeus ar fi scapat de tatal sau,care ar fi vrut...