Continuand periplul prin trecutul istoric, ma voi opri astazi asupra Farului din Alexandria,o alta constructie monumentala care-si merita cu onoare locul in lista celor 7 minuni.Este singura constructie care pe langa frumusetea arhitecturala,a avut si o utilitate practica,asigurand marinarilor intoarcerea in siguranta in port.

Cel care a proiectat si initiat constructia farului a fost Ptolemeu Soter,un comandant al ostirii lui Alexandru cel Mare.Constructia insa a fost finalizata dupa moartea sa,de catre  de fiul sau ,Ptolomeu Philadephus.Secole de-a randul, Farul din Alexandria a fost folosit pentru a ajuta la gasirea portului, folosind focul pe timp de noapte si reflectiile razelor solare pe timp de zi. Farul a fost inscriptionat pe monedele romane, la fel cum cele mai renumite monumente de azi se afla pe bancnotele din intreaga lume.

Farul din Alexandria a fost construit în secolul al III-lea î.Hr. în Egipt pe insula Pharos de lângă orașul antic Alexandria.Aavea o înălțime între 115 și 135 de metri și a fost pentru mult timp considerata  cea mai mare clădire făcută de om.A fost construit din blocuri uriașe de marmură albă.Din interior ieșeau flăcări care nu se stingeau niciodată, luminând atât noaptea cât și ziua și făcând vizibil drumul spre port.Se spunea că flacăra se vedea de la 50-60 km depărtare.Deasupra farului trona o statuie,atribuita lui Zeus sau Poseidon(zeul marilor),nu se stie cu exactitate.

Mai multe cutremure au adus la inceput pagube minore farului,dar ulterior au provocat mari stricaciuni.Farul a fost complet distrus dupa ce mamelucul egipteam Qaitbay a hotarat sa fortifice apararea Alexandriei, construind un fort medieval pe locul unde se afla farul, folosind piatra si marmura cazuta din acesta.În 1994 aproape de orașul Alexandria niște scafandri au găsit în mare ruinele farului.

Dintre cele 6 minuni ale lumii antice care nu mai exista azi, Farul din Alexandria a fost ultimul care a disparut. Strabon,un istoric antic, povesteste cum oglinda misterioasa se putea reflecta pana la zeci de kilometri departare. Legenda spune ca oglinda era folosita pentru a detecta si a arde vasele de razboi inamice inainte ca acestea sa ajunga la mal.

 [cf]js[/cf]

Dezvoltare personalaDescoperaIstorieajuta,legenda,Ptolemeu Soter,Ptolomeu Philadephus
Continuand periplul prin trecutul istoric, ma voi opri astazi asupra Farului din Alexandria,o alta constructie monumentala care-si merita cu onoare locul in lista celor 7 minuni.Este singura constructie care pe langa frumusetea arhitecturala,a avut si o utilitate practica,asigurand marinarilor intoarcerea in siguranta in port. Cel care a proiectat si initiat...