Mausoleul din Halicarnas,numit astfel dupa regele Mausollus,este localizat in sud-vestul Turciei,in Marea Egee.A fost construit de catre Artemisia,sora si sotia regelui Mausollus,in memoria acestuia.

Proiectul somptuosului masoleu a fost initiat de arhitectul Pythius,avand ca plan de baza un imens templu,de 40m lungime si 30 m latime.Pe aceasta baza a fost inaltata o piramida cu 24 de trepte.Inaltimea totala a mausoleului avea 45 de m.Fundatia era un podium cu pietre decorat cu statui,iar camera mortuara impunea prin alabastru alb folosit in ridicarea ei si decorul din aur.

Elementele prin care s-a impus mausoleul si care i-au dat titlul in lista celor 7 minuni ale lumii antice raman,fara niciun dubiu,numarul mare de statui folosit in decorarea sa.Statuile reprezentau oameni si animale,in special cai si lei.Mormantul regelui era strajuit de luptatori calare,iar frescele ce decorau mausoleul relevau scene din luptele grecilor,dat fiind ca zona era de importanta strategica pentru navigatie.

Mausoleul a fost gandit ca loc de veci pentru el si sotia sa, Artemisa, care ii era si sora, dar si pentru a crea un monument grandios, care sa aminteasca generatiilor viitoare despre bogatia si influenta de care se bucura familia regala in timpul vietii si domniei.Se spune ca domnia lui era destul de aspra, contemporanii caracterizandu-l drept un despot, care a impus supusilor dari si biruri enorme, dar a si contribuit la prosperarea Halicarnasului si la raspandirea artei si filosofiei grecesti. Cu acest scop, in orasul devenit capitala, la solicitarea lui Mausol, erau invitati arhitecti, invatati, poeti, artisti.

Marii cuceritori, cum ar fi Alexandru cel Mare, care a cucerit orașul Halicarnas în anul 334 i.Ch., au cruțat monumentul și l-au tratat cu respect.Dar  in secolul al XII-lea d.Hr., un cutremur devastator a distrus aceasta opera de arta. Ramasitele mausoleului au fost folosite de catre membrii Ordinului Cavalerilor Sfantului Ioan, pentru construirea unei cetati in apropiere.  Unele fragmente, descoperite in urma sapaturilor arheologice din secolele XVIII-XIX, dar si cateva statui, printre care si cele care il infatisau pe Mausol si sotia sa, se pastreaza actualmente la British Museum in Camera Mausoleului. Ramasitele Mausoleului din Halicarnas, aflate in prezent in partea Nordica a orasului Bodrum, pot fi vizitate, ele facand parte dintr-un muzeu in aer liber.

 

  [cf]js[/cf]

Dezvoltare personalaDescoperaIstorieMarea Egee
Mausoleul din Halicarnas,numit astfel dupa regele Mausollus,este localizat in sud-vestul Turciei,in Marea Egee.A fost construit de catre Artemisia,sora si sotia regelui Mausollus,in memoria acestuia. Proiectul somptuosului masoleu a fost initiat de arhitectul Pythius,avand ca plan de baza un imens templu,de 40m lungime si 30 m latime.Pe aceasta baza a fost...