Cea mai bună soluţie pentru singurătate nu trebuie să fie neapărat compania altora, ci mai degrabă opusul acesteia: concentrarea asupra persoanei din interiorul tău şi rezolvarea gândurilor negative ce îţi provoacă singurătatea în primul rând.

Un studiu al Universităţii din Chicago a cercetat rezultatele a 20 de teste aleatorii de tratare a singurătăţii şi s-a descoperit faptul că interacţiunea cu alte persoane şi primirea de suport social sau îmbunătăţirea calităţilor sociale nu s-au dovedit a fi cele mai eficiente metode. Cel mai util tratament a fost ca oamenii să scape de ceea ce este cunoscută sub numele de cogniţie socială maladaptivă – gândurile negative despre stima de sine şi despre cum ne perecep ceilalţi.

Autorul studiului, Cristopher Masi, spune: “Oamenii care sunt singuri tind să fie cinici, ruşinoşi şi să nu se încreadă în ceilalţi. Aceştia au o percepţie anormală despre ei înşişi şi despre ce cred ceilalţi despre ei.”

În analiza întreprinsă de Masi şi de către colegii acestora, cercetătorii au găsit că tratarea cogniţiei sociale maladaptive prin terapie behavoristă  (o tehnică folosită pentru tratarea depresiei şi a devierilor de alimentare), s-a dovedit a fi cea mai bună deoarece îi determina pe pacienţi să îşi recunoscă şi să se ocupe de propriile convingeri destructive, despre care Masi spune că sunt doar “ipoteze ce ar trebui testate”.

Intervenţiile create pentru a înmulţi interacţiunile sociale sau să le ajute, s-au dovedit a fi nu la fel de eficiente deoarece nu se adresau sursei problemei.

Masi, care este de asemenea şi medic, spune că medicii ar trebui să aibă grijă de persoanele singure din două motive: În primul rând singurătatea este o problemă medicală; oamenii singuri au şanse mai mari de a avea probleme de sănătate, precum depresia, presiunea arterială crescută sau imunitate slabă. Al doilea motiv îl repreztintă simplul fapt că numărul de persoane singure va creşte din cauza schimbărilor demografice. De exemplu, pentru bătrâni, care sunt mai sensibili la singurătate deoarece au tendinţa de a socializa mai puţin cu prietenii sau familia, aşteptându-se ca numărul acestora să se dubleze în următorii 40 de ani. Lipsa interacţiunii sociale poate provoca singurătate, dar creşterea interacţiunii sociale nu poate trata neapărat singurătatea.Austin City Limits Music Festival - Day 1

Mima Cattan, psiholog şi profesor al Universităţii Northumbria din Regatul Unit, este de acord că examinarea personalităţii unui individ, punctul de interes a celor mai multe studii în domeniul singurătăţii, este un lucru important pentru tratarea acesteia. Dar aceasta adaugă că “există de asemenea şi dovezi ale faptului că mediul joacă un rol important”, o observa’ie pe care Masi o consideră validă.

Totuşi, Masi nu este de acord ca oamenii ce suferă de singurătate cronică să socializeze cu alţii înainte să caute ajutor de specialitate, deoarece acest lucru poate produce o “buclă de protejare de sine”.

El spune că “Persoanele singure nu numai că discută prost cu ceilalţi dar de asemenea sunt afectaţi negativ de alţii şi îi afectează negativ şi pe alţii la rândul lor. Acest cerc vicios al interacţiunilor negative se perpetuă şi îi afectează pe cei singuri dar le transmite sentimentele negative şi celorlalţi.”

Ar trebui să mergi la un consilier data viitoare când te simţi singur? Depinde de cât de singur te simţi. Masi spune că “Singurătatea este simţită de toţi, dar dacă un individ are probleme cu respectul de sine şi se simte singur zilnic, atunci acea persoană s-ar putea să aibă o problemă mai gravă.”

Dezvoltare personalaDezvoltare personaladepresie,singuratatea,tratament
Cea mai bună soluţie pentru singurătate nu trebuie să fie neapărat compania altora, ci mai degrabă opusul acesteia: concentrarea asupra persoanei din interiorul tău şi rezolvarea gândurilor negative ce îţi provoacă singurătatea în primul rând. Un studiu al Universităţii din Chicago a cercetat rezultatele a 20 de teste aleatorii de...