Conservarea alimentelor este deosebit de importanta pentru a adopta un stil alimentar sanatos si a nu pierde din nutrientii fructelor si legumelor pe care le consumam. Astfel, deshidratarea acestora este cea mai indicata modalitate prin care legumele si fructele isi pastreaza toate proprietatile.

Exista nenumarate moduri prin care se pot conserva alimentele, unul dintre acestea fiind conservarea prin frig. Cu toate ca este o modalitate practica, nu este atat de eficienta pe cat ne-am dori, deoarece odata ce sunt decongelate, alimentele respective isi pierd din proprietati.

Persoanele preocupate de o alimentatie corecta si sanatoasa pot opta pentru conservarea alimentelor prin uscarea la soare. Aceasta este cea mai indicata modalitate, datorita faptului ca fructele si legumele se pot conserva in mod organic si natural, fara sa isi piarda din proprietati.

Pentru o conservare eficienta si sanatoasa, este indicat sa se reduca continutul de apa din alimente, deoarece apa este responsabila de alterarea acestora. Prin deshidratare se va obtine o hrana uscata, fie ca este vorba de legume, fructe sau peste, care nu va contine aditivi. Este important ca atunci cand deshidratati alimentele, sa va asigurati ca sunt lipsite de impuritati si sa taiati fructele si legumele zemoase, pentru o uscare cat mai buna.

Alaturi de utilizarea unui cuptor pentru a favoriza deshidratarea, cea mai indicata maniera de a usca alimentele se face in aer liber, sub razele soarelui. Astfel, in zilele calduroase de vara sau de inceput de toamna se pot aseza fructele si legumele pe o masa, care se poate acoperi cu hartie alba sau hartie de copt. Nu este recomandat sa se acopere cu un material textil gros, care nu ar face decat sa pastreze mai mult umiditatea.

De asemenea, este indicat ca alimentele sa se aseze la o distanta unul de celalalt, pentru a evita aparitia mucegaiului si a facilita procesul de uscare. Cel mai usor de deshidratat sunt fructele, precum ciresele, visinele, prunele, perele, caisele sau merele. Daca din nefericire vremea se strica pentru mai mult de trei zile consecutive si nu mai puteti sa le uscati la soare, atunci veti fi nevoiti sa le uscati in cuptor, pentru a nu risca sa mucegaiasca.

Procesul de deshidratare este finalizat dupa cateva ore in care alimentele au fost pastrate in cuptor sau dupa cateva zile petrecute la soare. In acest fel va puteti bucura pe perioada iernii de fructele si legume preferate, fara sa fie afectate valorile nutritionale ale acestora.

[cf]js[/cf]

Dezvoltare personalaSanatateUtile si serviciialimente,alimente deshidratate,alimente uscate la soare,deshidratarea alimentelor,fructe,fructe deshidratate,legume,toamna
Conservarea alimentelor este deosebit de importanta pentru a adopta un stil alimentar sanatos si a nu pierde din nutrientii fructelor si legumelor pe care le consumam. Astfel, deshidratarea acestora este cea mai indicata modalitate prin care legumele si fructele isi pastreaza toate proprietatile. Exista nenumarate moduri prin care se...