Este greu de formulat definiția iubirii adevărate, fiindcă acest sentiment care stă în centrul universului, are nuanțe diferite în funcție de temperament, de nivelul de educație, de persoana pe care o iubim.

Dragostea adevărată există acolo unde demnitatea este respectată, iar simțul posesiei nu se extinde asupra persoanelor.

Iubirea falsă

Simptomele atracției periculoase confundate cu marea iubire sunt următoarele:

  1. Cel care pretinde că iubește cum nu a mai iubit până atunci, controlează cu autoritate orice mișcare a partenerului. El dorește să știe programul de la școală sau de la serviciu și cere imperios justificarea oricărei întârzieri.

  2. ”Obiectul iubirii” este izolat social pentru a fi o pradă sigură. Mai întâi i se impune să-și viziteze cât mai rar familia, iar în timpul vizitelor nu este lăsat singur, să schimbe două vorbe cu ai săi. După aceea se trece la eliminarea prietenilor și la eradicarea tuturor contactelor cu aceștia.

  3. Stima de sine a ”celui iubit” este distrusă sistematic, ca acesta să capituleze, să-și piardă demnitatea și să accepte dependența totală.

  4. Dependența spirituală este corelată cu cea materială. Cel care domină are pretenția să administreze finanțele cuplului, cel dominat nu poate decide ce dorește să realizeze cu banii lui.

  5. Persoana” iubită” cu înflăcărare nu are voie să aleagă singură ceea ce este bine pentru ea. În cazul în care își exercită dreptul de a decide, este acuzată că este egoistă și că nu se gândește decât la ea. Dacă există și copii la mijloc, aceștia vor fi aruncați în luptă fără scrupule.

  6. De la dominarea verbală se trece la agresiunea fizică. După consumarea violențelor, agresorul aruncă toată responsabilitatea asupra victimei sau își cere spășit iertarea făgăduind că nu se vor repeta astfel de scene.

Iubirea adevărată este sinonimă cu respectarea demnității celuilalt, de aceea orice tendință de control rigid, de distrugerea imaginii de sine, de îngrădire a libertăților înseamnă dragoste deviantă. Iubirea falsă provoacă multe rele în societate, culminând uneori cu crima sau cu depresii severe ale celor implicați în acest sentiment morbid. Singura șansă de salvare este ieșirea imediată dintr-o iubire toxică, înainte de a fi prea târziu.

 

Dezvoltare personalaDragoste
Este greu de formulat definiția iubirii adevărate, fiindcă acest sentiment care stă în centrul universului, are nuanțe diferite în funcție de temperament, de nivelul de educație, de persoana pe care o iubim. Dragostea adevărată există acolo unde demnitatea este respectată, iar simțul posesiei nu se extinde asupra persoanelor. Iubirea falsă Simptomele atracției periculoase...