E vremea sa te ocupi de documente

A sosit vremea aceea din an cand trebuie sa facem ordine la capitolul financiar si sa abordam teancurile de hartii, documente si declaratii. Se pune intrebarea: Ce ar trebui sa pastrez si ce ar trebui sa arunc?

Vom vedea in continuare ce documente trebuie sa pastram si pentru cat timp.

Este bine sa pastram hartiile. Dar, la un moment dat se vor transforma in munti care vor creste tot mai mult.

Autoritatile fiscale spun ca motivele pentru care trebuie pastrate documentele sunt taxele, eventualele imprumuturi sau asigurari.

Iata ce sa faci cu cele mai intalnite hartii pe care le ai in casa.

Bonurile de cumparaturi: Aceste bonuri trebuie tinute pana expira garantia in cazul in care ai cumparat un produs cu garantie.

Chitantele de la plata taxelor: Acestea trebuie tinute 3 ani.

Fluturasii de salariu: Acestia trebuie pastrati pana cand poti verifica venitul tau.

Facturile de telefon si utilitati: Pe acestea le poti arunca dupa ce verifici daca sunt corecte. Dar daca sunt pentru o firma, ar trebui pastrate pentru 3 ani.

Declaratii de la banca, de card de credit si cecuri anulate: Pe acestea trebuie sa le tii 1 an. Daca sunt pentru o firma, trebuie tinute 3 ani de zile.

Si, inca ceva foarte important:

Daca arunci orice hartie cu informatii personale sau financiare pe ele, cum ar fi numele tau complet si adresa, Codul Numeric Personal (CNP) sau vreun document bancar sau de card de credit, asigura-te ca este rupta in bucatele mici. Astfel, nu iti pot fi furate datele, identitatea sau sa poata fi facut vreun cont pe numele tau.

Sursa: 101financial.com

 

[cf]js[/cf]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *