Emoția este un proces psihofizic complex care apare spontan și evocă un răspuns psihologic pozitiv sau negativ și o expresie fizică, adesea involuntară, legată de sentimente, percepții sau credințe (Wikipedia).

emotii

De cele  mai multe ori persoanele emotive evită să  facă diverse lucruri,  precum vorbitul în public.  De pildă, acestea  se bâlbâie, se înroșesc la față etc. Charles Darwin  în lucrarea sa  „Exprimarea emoțiilor la om și animal”,  identifică 9 emoții de bază:  bucuria, interesul, excitația, surprinderea, tristețea,  furia, frica, dezgustul, rușinea  și disprețul.  Această clasificare a rămas valabilă și azi și este des utilizată de cercetători.

Cum se declanșează și cum se exprimă emoțiile?

Unii susțin că emoțiile se declanșează pe cale biologică, fără ca mecanismele psihologice să contribuie la apariția lor, alții afirmă că emoțiile sunt rezultatul evaluării de către persoană a situațiilor prin care trece  și , ca urmare, consideră  că emoția  este un fenomen psihic mai mult decât biologic.    Emoțiile pot fi foarte ușor vizibile,  mai ales prin modificarea expresiei feței.  Cu siguranță,  cu toții ne putem da seama după fața  unei persoane dacă aceasta este nervoasă sau tristă.  Însă, trebuie avut în vedere că unii știu să le  controleze foarte bine. Emoțiile pot fi negative și pozitive. Spre exemplu, într-o situație mai puțin plăcută, dacă o persoană va încerca să-și păstreze veselia va trece cu ușurință peste situația respectivă, în caz contrar lucrurile rele par a nu se mai termina.

De câte ori nu ne-am spus în sinea noastră sau auzim în jur: „Cât aș vrea să fiu mai nepăsător, să nu mă mai afecteze atât de mult tot ceea ce mi se întâmplă”?

emotii_luizaToate emoțiile noastre au o utilitate, iar neacceptarea unora înseamnă renunțarea conștientă la o parte din informațiile prețioase ce ne sunt furnizate. Pentru o adaptare sănătoasă, este important să le acceptăm pe toate și să ascultăm ceea ce ne transmit și ceea ce ne pot învăța.

Emoțiile se pot declanșa foarte repede, însă  sunt persoane care nu-și le  exprimă prea simplu. Unii le maschează foarte bine și dau senzația celor din jur  că sunt „închiși” sau „răi”, iar alții nu și le pot controla prea bine, spunându-se despre ei „că se trădează”.

Abilitatea de a-ți echilibra emoțiile  este unul dintre factorii principali ai rezistenței atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Capacitatea de a-ți recunoaște sentimentele și a le exprima adecvat te ajută să eviți să rămâi blocat în depresie, anxietate sau în stări negative.  Cu cât ai mai multă încredere în tine, cu atât vei reuși mai bine să-ți învingi emoțiile.

 

Dezvoltare personalaDezvoltare personalaCharles Darwin,frica,par,peste
Emoția este un proces psihofizic complex care apare spontan și evocă un răspuns psihologic pozitiv sau negativ și o expresie fizică, adesea involuntară, legată de sentimente, percepții sau credințe (Wikipedia). De cele  mai multe ori persoanele emotive evită să  facă diverse lucruri,  precum vorbitul în public.  De pildă, acestea  se...