Evitarea: intre lasitate si fapt inteligent

Descoperiti ce e bine sa evitam si cu ce trebuie sa ne confruntam

La o scurta analiza a acestui cuvant, vom ajunge la concluzia pe care cu totii o stim deja si anume ca evitarea este actiunea de retragere din fata unei situatii. Analizand si mai mult aceasta atitudine, am invatat ca uneori, evitarea este un fapt inteligent, alte ori, nu. Din nefericire insa, evitarea cu sens negativ pune stapanire pe noi in fiecare clipa, ajungand in scurt timp un factor care ne dicteaza viata. De aceea, trebuie sa invatam cand e bine sa evitam si cand nu, pentru a putea evolua si a fi stapanii propriei noastre vieti.

Voi incepe sa vorbesc despre atitudinea de a evita privita ca un fapt inteligent. In anumite situatii este bine sa evitam deoarece acest lucru ne poate salva de cele mai multe ori viata. De exemplu, putem evita sa traversam o strada aglomerata, putem evita sa intram intr-o discutie contradictorie cu o persoana straina, caci nu se stie in ce directie poate degenera conflictul, iar exemplele pot continua, insa nu putem evita sa traim.

Ne vom concentra acum asupra aspectelor negative ale evitarii. Tot ceea ce tine de aceasta, se refera in esenta la evitarea de a trai si actiona dupa bunul plac de teama unor rezultate rusionoase, neplacute. Fara a ne da seama insa, evitand azi, evitand maine sa luam propriile decizii, vom ajunge sa traim mecanic, dupa niste reguli impuse de ceilalti. Astfel, viata noastra va deveni un mecanism care functioneaza precis. In urma acestei evitari vor aparea monotonia, lipsa chefului de viata, lipsa increderii in propriile forte, nesiguranta in fata oricarei situatii.

Aceasta evitare cu sens negativ este generata constient sau inconstient de fricile din adancul nostru, de gandurile negre, de lipsa increderii in capacitatea noastra de a lua decizii proprii. De aceea, daca observati ca obisnuiti sa urmati deciziile celorlati si nu aveti curajul sa o luati pe propriul drum, trebuie sa va schimbati urgent aceasta atitudine. O veti face doar pentru dumneavostra si pentru o viata mai buna.

Cum puteti reusi sa invingeti evitarea? Ei bine, tot ceea ce aveti de facut este sa identificati cauza problemei. Faceti o analiza profunda a gandurilor, temerilor, sentimentelor care va stapanesc si incercati sa scapati usor de ele. Aveti nevoie de multa rabdare si intelegere fata de propria persoana, insa aceasta este o lupta pe care o puteti duce in doi. Daca nu reusisiti de unul singur sa izbutiti, nu ezitati sa apelati la ajutorul unui specialist. Un bun psiholog va reusi sa va ajute sa depasiti anxietatea care genereaza starea de ezitare si astfel viata va deveni mai frumoasa.

Prin munca si determinare, veti ajunge in punctul in care veti fi mandri de dumneavoastra si veti intelege ca realitatea este alta decat cea perceputa pana atunci, veti constientiza ca evitarea de a fi asa cum vreti a fost doar un act de neincredere si ca nimeni si nimic nu va poate opri sa fiti asa cum va doriti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *