Este dificil să formulezi o definiţie completă a termenului de dreptate în sensul cel mai strict al legii. Chiar şi o încercare de a construi o definiţie pe înţelesul tuturor supusă subiectivismului nu ar acoperi toate laturile problemei. To Kill a Mockingbird se desprinde din monotonia filmelor cu tematica juridică rigidă şi, încearcă, dacă nu chiar reuşeşte, să ofere o viziune cât mai simplă asupra dreptăţii izvorâte din lege. To Kill a Mockingbird nu urmăreşte numai sensul strict al legii scrise, ci dezvoltă şi o altă dimensiune morală, în care avocatul Atticus Finch devine un fel de supraom al societăţii de mijloc, un supravieţuitor într-o lume plină de idei preconcepute şi judecaţi fără temei. În regia lui Robert Mulligan şi bazat pe romanul cu acelaşi nume al lui Harper Lee, filmul aduce în atenţia publicului specializat o familie marcată de vremurile economice dificile, de greutăţile de a fi părinte singur, dar şi de o serie de idei colective cu iz rasist, idei care au marcat istoria neagră a SUA o lungă perioadă de timp.

Atticus Finch (Gregory Peck) este un modest avocat dintr-un orăşel american. Toată lumea îl cunoaşte pe Finch şi ştie că este unul dintre cei mai corecţi oameni în care poate avea încredere cineva. Clienţii săi, provenind din clase sociale diferite, se bucura de acelaşi tratament şi aceeaşi pasiune pentru fiecare cauză, indiferent de modalitatea prin care avocatul este plătit pentru serviciile sale. Însă mult mai importantă decât cariera acestui avocat care trăieşte în timpul serviciului pentru îndeplinirea dreptăţii este familia sa. Cei doi copii ai săi, Jem (Phillip Alford) şi Scout (Mary Badham), sunt adesea puşi în situaţii în care Atticus intervine prin intermediul harului sau avocăţesc, dând dovadă de aceeaşi imparţialitate şi dreptate pe care numai legea le prevede. Atticus este un model pentru copiii săi, iar procesul în care este implicat îi va testa rezistenta psihică, dar va pune şi o serie de presiuni asupra copiilor săi. A fi avocatul apărării pentru un bărbat de culoare acuzat de viol este o adevărată provocare în SUA anilor 1930, o societate încă bolnavă care nu-şi găsise valorile atât de admirate în prezent.

Cazul lui Tom Robinson (Brock Peters) este unul dificil chiar şi pentru un avocat abil precum Atticus Finch. Cuvântul legii, modalităţi de probă, pledoarie finală, toate sunt aspecte străine de procesul care-l are în prim-plan pe Tom Robinson, un tânăr de culoare acuzat pe nedrept de viol. Atticus are o evoluţie epocală în sala de judecată, însă nici chiar adevărul nu-l poate elibera pe clientul său. Iar cu un juriu afectat de prejudecăţile specifice vremii, senzaţia care planează în jurul cazului este că tânărul nu are nicio şansă să scape de verdictul ”vinovat”.

To Kill a Mockingbird 1962

To Kill a Mockingbird oferă o cu totul altă perspectivă asupra unui caz în sala de judecată. Simplitatea cu care este descrisă povestea prin intermediul copiilor lui Atticus readuce în atenţia publicului cinefil adevăratul scop al fiecărui proces penal: respectarea valorilor umane cărora li s-a adus sau nu vătămare prin intermediul faptei săvârşite. Tom Robinson este un om ca toţi ceilalţi, însă nici măcar imparţialitatea judecătorului nu-l poate scăpa de furia oamenilor care-l voiau condamnat pentru un presupus viol. Dacă nici măcar juriul nu era imparţial, atunci care era scopul întregului proces? Ce şanse avea tânărul de culoare să scape din toată povestea? Atticus practic se interpune între Robinson şi societate, dând dovadă de un curaj nemaintalnit, dar şi de puternice valori morale.

To Kill a Mockingbird a câştigat 3 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun actor în rol principal, Gregory Peck. Interpretarea magistrală a avocatului care ţine piept nedreptăţilor unei întregi societăţi nu poate să nu lase urme în conştiinţele cinefililor iubitori ai genului.

http://fericire.info/wp-content/uploads/2016/08/To-Kill-a-Mockingbird-1962.jpghttp://fericire.info/wp-content/uploads/2016/08/To-Kill-a-Mockingbird-1962-150x150.jpgDezvoltare personalaCinema1962,Frank Overton,Gregory Peck,John Megna,Robert Mulligan
Este dificil să formulezi o definiţie completă a termenului de dreptate în sensul cel mai strict al legii. Chiar şi o încercare de a construi o definiţie pe înţelesul tuturor supusă subiectivismului nu ar acoperi toate laturile problemei. To Kill a Mockingbird se desprinde din monotonia filmelor cu tematica juridică rigidă...