Nuditatea a reprezentat o forma de exprimare inca din cele mai vechi timpuri, fiind o sursa de inspiratie pentru artisti din diverse domenii. Nudul in domeniul artistic a fost si va  ramane unul dintre subiectele majore, iar de la Venus pana la arta moderna, femeia pare a fi pe primul loc in atentia artistului, indiferent de epoca.

La  putin timp după ce fraţii Lumière au inventat imaginile in miscare (1895), un francez pe nume Eugene Pirou s-a gandit sa foloseasca aceasta noua tehnica pentru a prinde in cutia magica gesturile unei femei care se dezbraca. Aşa a aparut în 1896 prima pelicula, de sapte minute, cu imagini erotice.

Erotism si senzualitatea in cinematografia romanesca inca din cele mai vechi timpuri

Incepand cu acel moment, femeile, cu precadere dar si barbatii au inceput sa se dezbrace in fata obiectivului de filmat, starnind blamare, curiozitate si numeroase controverse. Dar romanii? Ramane valabila intrebarea: cum si cand au inceput sa se dezbrace romanii în filme? Raspunsul la aceste curiozitati il aflam facand o analiza atenta a cinematografiei romanesti de a lungul timpului.

In 1969, acrita Irina Petrescu, a depasit prejudecatile vremii si a acceptat sa apara in scevente nud in filmul „ Rautaciosul Adolescent ”, eveniment ce a marcat semnificativ  cinematografia romaneasca. Interpretarea ei a fost una de exceptia deoarece actrita a prmit Medalia de Aur la Festivalul International al Filmului de la Moscova.

Actrita Anda Onesa, la doar 17 ani soca prin aparitia complet goala, pe plaja alaturi de Geo Costiniu in anul 1978, in pelicula „Septembrie”. Este adevarat ca trupul nu i se vede in totalitate dezgolit, insa pentru timpurile respective era enorm!

In 1979, Tora Vasilescu a oferit prima scena de striptease in filmul „Cine ma striga”?, criticii vremii atribuindu-i impropriu aceasta denumire pentru interpretarea unei tinere care condamnata pentru depravare ajunge acasa, se dezbraca de pufoica, flanel ramanand doar intr un furou sexy.

Dupa revolutie, odata cu inlaturarea cenzurii din orice domeniu artistic, nuditatea a capatat o proportie din ce in ce mai mare in filmul romanesc. Astfel timida Anca Turcasiu a oferit scene pline de senzualitate in pelicula „ Miss Litoral” (1990) pentru a-i demostra dragostea iubitului ei din film. In prezent actrita declara ca nu regreta nici un rol din trecutul ei dar ca nu ar mai accepta sa filmeze scene nud.

Un alt moment important in cinematografia romaneasca ii are in prim-plan  pe Oana Sarbu si Stefan Banica Jr., in pelicula „ Liceenii Rock’n’roll”, unde au oferit telespectatorilor momente pline atat de senzualitate cat si o sexualitate puternica, fiind un soc dupa atitudinea cuminte pe care o au avut-o in primul film Liceenii. Dana si Mihai, personajele interpretate de cei doi formau un cuplu sensibil, romantic, adolescentin,  cel de-al doilea film continuand cu evolutia si maturizarea lor mai ales in plan erotic, iar povestea lor de iubire parea atat de reala incat toata lumea speculase ca cei doi formeaza un cuplu si in afara micului ecran.

Loredana Groza este o alta actrita care a oferit momente fierbinti filmului romanesc, in pelicula „ A doua cadere a Constantinopolului”, scena cu bluza care se mula perfect pe sanii ei, la iesirea uda din mare fiind una memorabila.

Blondina Catalina Grama la debutul sau in lung-metraje, a acceptat sa apara dezbracata in filmul „Poker”, sub regia regretatului Sergiu Nicolaescu. Aceasta a declarat ulterior ca scenele nud au fost dificil de filmat, iar dupa lansarea filmului criticile nu au intarziat sa apara.

Dezvoltare personalaFemeiaa se dezbraca,Nuditate feminina,Senzualitate
Nuditatea a reprezentat o forma de exprimare inca din cele mai vechi timpuri, fiind o sursa de inspiratie pentru artisti din diverse domenii. Nudul in domeniul artistic a fost si va  ramane unul dintre subiectele majore, iar de la Venus pana la arta moderna, femeia pare a fi pe...