parintNașterea unui copil  reprezintă un moment unic în viața unui cuplu.  Nimic nu se compară cu acea zi în care îți iei în brațe pentru prima dată  fetița sau băiețelul, privindu-l cum încearcă să-ți transmită ceva prin mișcarea degețelelor firave.

Zilele trec, iar copilul crește și lucrurile se complică într-un fel sau altul.  Poate că atunci când încă nu știe decât de mașinuțe și păpuși , nimic nu pare dificil. Însă,  când trece din etapa copilăriei în cea adolescenței  situația dintre părinte și copil devine complicată. Pe de-o parte, pentru că părintele este cuprins  de teama ca nu cumva copilul să o apuce pe căi greșite, pistonându-l într-una cu ceea ce trebuie să facă și ce nu, iar pe de altă parte,  pentru că adolescentul este curios să vadă și să cunoască. De altfel, el încă nu conștientizează ce e bine și ce e rău, însă oamenii ce vor apărea în viața lui în această perioadă pot avea o influență distructivă.  Din dorința de a avea cel mai bun copil, părintele se va confrunta cu două situații. Prima situație va fi ca adolescentul să accepte ceea ce i se spune  și să se complacă doar pentru a-și vedea mulțumiți părinții, iar cea de-a doua situație când tânărul e total obraznic, iar părintele deja ajunge pe locul doi în viața lui.  Cum se poate așa ceva?

Parinti-si-adolescenti--Control-vs-IncredereLucrurile sunt  simple și complicate în același timp. De câte ori nu s-a întâmplat ca atunci când luai o notă mică la școală, mama sau tata veneau furioși și spuneau „Copilul lui X a luat 10, tu nu ești bun, mă faci de râs!”  În acel moment adolescentul are două opțiuni: ori va lua 10 la școală, ori nu va mai face nimic, din contră le va face în ambiție părinților indiferent de modele pe care le aduc aceștia.

Acesta este doar un exemplu simplu, dar știm cu toții că în momentul în care în viața adolescentului se nasc   iubiri, sau relații puternice de amiciție, părinții sunt dați la o parte. În comparație cu părinții, prietenii stiu mult mai multe.  Puțini adolescenți în ziua de azi mai țin cu adevărat la familie, puțini știu ce înseamnă respect față de oamenii ce i-au dat naștere.

Relația părinte – copil este destul de firavă , la fel de firavă cum erau degețelele  copilului atunci când a venit pe lume.

Dezvoltare personalaAdolescenti
Nașterea unui copil  reprezintă un moment unic în viața unui cuplu.  Nimic nu se compară cu acea zi în care îți iei în brațe pentru prima dată  fetița sau băiețelul, privindu-l cum încearcă să-ți transmită ceva prin mișcarea degețelelor firave. Zilele trec, iar copilul crește și lucrurile se complică într-un...