“După aceea a poruncit oamenilor să şadă pe iarbă şi, luând cele cinci pâini şi cei doi peşti, a ridicat ochii spre cer, a binecuvântat şi, frângând, a dat ucenicilor pâinile, iar ucenicii mulţimilor. Şi au mâncat toţi şi s-au săturat.”(Matei 14,14-22)

Sfânta Evanghelie din Duminica a VIII-a după Rusalii, numită şi Evanghelia înmulţirii pâinilor şi peştilor, relatează minunea săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos după ce mai întâi a săturat mulţimile cu hrana cuvântului lui Dumnezeu. Mântuitorul Iisus Hristos oferă celor veniţi la El mai întâi hrană pentru suflet şi apoi hrană pentru trup.Cand ucenicii I-au spus că au doar cinci pâini şi doi peşti,Iisus le-a luat in mainil Sale şi ridicându-şi ochii la cer, le-a binecuvântat, şi apoi le-a dat ucenicilor pentru ca ei să le împartă mulţimilor.

Iata cum in chip minunat cu acele putine bucate s-a saturat un numar mare de oameni,barbati,femei si copii.Nu intamplator se povesteste in Evanghelie despre paine si peste.Pestele este un simbol al botezului,iar imaginea sa apare peste tot in decursul istoriei: în picturile murale, pe sarcofage, în inscripţiile funerare sau pe diferite obiecte. Creştinii purtau la gât peştişori din metal, din piatra sau din sidef pe care figura inscripţia: “Fie mântuirea Ta” sau “Mântuieşte”.In acest sens,crestinismul a avut ca simbol de reprezentare pestele. In timpul persecutiilor romane, primii crestini foloseau desenul pestelui ca semn de recunoastere a religiei lor.

Pestele a fost folosit de insusi Mantuitorul pentru hrana trupului si astazi este singurul aliment la care avem dezlegare in perioade de post. Pestele apare des mentionat in Evanghelii si nu numai pentru ca era un aliment de baza in Galilea acelor vremuri. Mantuitorul Insusi a binecuvantat pestele. L-a inmultit pentru miile de oameni adunati sa Ii asculte predicile. Pe cei doi pescari, Petru si Andrei, i-a chemat, spunandu-le: “Urmati-ma si va voi face pescari de oameni.Insasi Imparatia lui Dumnezeu este asemanata cu un navod al credintei si mantuirii  in care se vor prinde doar cei buni.
[cf]js[/cf]

Dezvoltare personalaDescoperaIstorieReligieDumnezeu,Iisus,Iisus Hristos,peste
'După aceea a poruncit oamenilor să şadă pe iarbă şi, luând cele cinci pâini şi cei doi peşti, a ridicat ochii spre cer, a binecuvântat şi, frângând, a dat ucenicilor pâinile, iar ucenicii mulţimilor. Şi au mâncat toţi şi s-au săturat.'(Matei 14,14-22) Sfânta Evanghelie din Duminica a VIII-a după Rusalii,...