Primul teen movie veritabil romanesc

 

  Debutul in lungmetraj al lui Nae Constantin Tanase confirma talentul preconizat in scurtmetrajele sale(cum ar fi “12 minute”), construind o poveste plina de nerv si alerta. Adolescenta a fost rar abordata in cinematografia autohtona, fiind o perioada a unor transformari intelectuale, fizice, sexuale majore, plina fiind de incertitudini si greseli, morala comunista nu a considerat realitatea ca fiind solutia cea mai potrivita a prezentarii “utecistilor de azi, comunistilor de maine”. S-a preferat o prezentare romantioasa, plina de patos in filmul regizat de Nicolae Corjos, “Liceeni”, fara valente filmice, necredibil, plicticos.

Dupa revolutie in unele filme ale lui Nae Caranfil am putut vedea portretizari realiste ale adolescentilor din timpul comunismului (Es pericoloso sporgersi, 1993) cat si dupa(Filantropica, 2002). Nae Constantin Tanase ne prezinta insa o poveste exclusiv cu adolescenti, interpretati fiind de tineri fara prea multa experienta actoriceasca(cel mult la nivel amator) dar care creeaza partituri de un verism cutremurator.

Mediul abordat este cel al cocalarilor si pitipoancelor,  grup social invalidat uman de unii din considerente elitiste si din snobism. Larisa (Ana Maria Guran), provenita dintr-un mediu familiar defectuos(bunica muribunda, tata abuziv) incearca sa-si creeze un statut in ierarhia sociala a liceului, amorezata fiind de Don Juan-ul liceului, Florin( Florin Hitcu). Conflicte verbale si fizice, coruptia scolara, confundarea infatuarii cu sentimentele romantice veritabile ne creioneaza o lume a adolescentilor a caror puncte comune transced limitarile behavioriste a unui singur grup si sunt general-valabile pentru rockeri, goth, cocalari, olimpici, etc. Montajul alert, laitmotivul inecului, dialogul viu(a carui vulgaritate se integreaza perfect in estetica regizorala si dramaturgia scenaristica, nefiind gratuita niciodata) ne arata ca peisajul cinematografic romanesc post-Noul Cinema Romanesca si a lui estetica minimalist-realista ne promite o continuitate valorica prin prezenta unor cineasti ca Nae Constantin Tanase sau Raluca Manescu(scenarista).

http://fericire.info/wp-content/uploads/2016/01/premiera-lumea-e-a-mea-1024x576.jpghttp://fericire.info/wp-content/uploads/2016/01/premiera-lumea-e-a-mea-150x150.jpgDezvoltare personalaCinema
Primul teen movie veritabil romanesc     Debutul in lungmetraj al lui Nae Constantin Tanase confirma talentul preconizat in scurtmetrajele sale(cum ar fi '12 minute'), construind o poveste plina de nerv si alerta. Adolescenta a fost rar abordata in cinematografia autohtona, fiind o perioada a unor transformari intelectuale, fizice, sexuale majore, plina...