In literatura de specialitate contemporana, stresul psihologic este privit ca o stare mentala caracterizata prin anxietate si alte emotii negative, inclusiv stari depresive.

depresie_adolescenti

Stresul in randul studentilor

 

Stresul psihologic poate fi resimtit atat prin diverse simptome fizice, cat si prin stari de anxietate, care pot conduce la o functionare defectuoasa in plan social, performanta si productivitate scazuta si chiar depresie.

Simptomele de anxietate afecteaza sistemul imunitar si predispun persoana catre boli cardiovasculare iar simptomele de depresie, cum ar fi grijile excesive, diminuarea emotiilor pozitive si lipsa de odihna influenteaza negativ calitatea vietii.

Foarte multe cercetari statistice au aratat ca tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 ani sunt cei mai vulnerabili in fata stresului. Multi studenti resimt acut stresul, situatie valabila pentru foarte multe facultati din lume. In mod evident, exista o asociere puternica intre factorii care determina stresul, cei mai des mentionati fiind grijile legate de situatia financiara sau grijile legate de viitorul loc de munca.

De asemenea, presiunile academice, presiunile din partea parintilor si alte probleme sau schimbari sociale constituie alti factori stresori evidentiati in randul studentilor. Atata timp cat stresul nu este gestionat eficient, acesta poate cauza anumite probleme pe termen lung.

          In randul studentilor de exemplu, pregatirea academica si cea profesioanala au cel mai mult de suferit. Modalitati eficiente pentru reducerea stresului exista, si nu sunt doar de natura medicamentoasa. Forme de psihoterapie sau exercitii de relaxare sau meditatie pot fi la fel de eficiente. La aceste doua se adauga un suport psihologic adecvat din partea celor din jur.

Chiar si exercitiile fizice se pot folosi pentru reducerea stresului, pentru ca miscarea elibereaza endorfine in sange. Performanta academica este legata de dispozitia afectiva, extrem de sensibila la randul ei fata de actiunea stresului. Pe viitor, tot mai multi studenti vor constientiza aceasta relatie si, probabil ca vor actiona ca atare, cautand metodele potrivite pentru gestionarea stresului.

Dezvoltare personalaAdolescenti
 In literatura de specialitate contemporana, stresul psihologic este privit ca o stare mentala caracterizata prin anxietate si alte emotii negative, inclusiv stari depresive. Stresul psihologic poate fi resimtit atat prin diverse simptome fizice, cat si prin stari de anxietate, care pot conduce la o functionare defectuoasa in plan social, performanta...