cum-sa-pastrezi-curateniaDaca lipsa de organizare iti face viata grea, ar trebui sa cauti sa imbunatatesti aceasta zona. Stiu ca dezordinea este boema si non-conformista, dar, in acelasi timp, iti da dureri de cap. Probabil ca principalul avantaj al unei vieti si minti organizate este timpul economisit si lipsa de stress. Avem nevoie de timp si nu avem nevoie de stres, asta-i clar, deci iata ce trebuie sa faci:

1.       Arunca tot ce nu-ti mai trebuie, chiar daca nu-ti vine

Cateodata ne place sa pastram hainele care “sunt inca bune”, dar pe care nu le mai purtam, facturile vechi ca poate “ne mai trebuie”, obiectele stricate pentru ca “poate le repar”… pana si pungile de cumparaturi care arata bine pot fi folosite ca “punga de cadou”.

Daca vrei sa-ti mentii casa organizata, fa intai o curatenie generala si scapa de toate acele lucruri de care crezi ca ai putea avea nevoie, dar nu ai de fapt. Crede-ma, a scapa de lucruri inutile e o mana cereasca.

Pentru a face asta, da-ti timp sau organizeaza-te pe zile: o zi de weekend ar trebui sa fie suficienta ca sa renunti la toate acele lucruri inutile. Vei face loc pentru altele, de care chiar ai nevoie.

2.       Invata sa pui lucrurile la loc

Usor de zis, greu de facut. Oricat ar parea de greu pentru noi, cei dezordonati, a invata sa pui lucrurile la locul lor este doar un obicei.

Nu-ti pune cheile si telefonul pe masa de bucatarie, ci intotdeauna la locul lor. Daca esti foarte dezordonat, poti sa formezi obiceiuri bune pe categorii: intai te inveti sa iti pui toate lucrurile la loc dupa ce ajungi acasa. Apoi sa-ti scoti hainele de seara ca sa nu innebunesti cautand dimineata haine asortabile, in timp ce te speli pe dinti. Apoi sa-ti faci patul de dimineata etc., depinde care este zona “cu probleme”. Cateva idei:

3.     Fa un loc special pentru cheile de la casa

  • Cumpara cutii de depozitare
  • Ambaleaza frumos in cutii hainele din celelalt sezon si pune-le undeva unde nu deranjeaza
  • Pune-ti toate pixurile, hartiile si obiectele mici intr-un loc

4.       Stabileste-ti zile de curatenie folosind calendarul

Sambata poti face curat in dormitoare, in timp ce joi iti poti organiza fisierele de la calculator. Lunea poate sa fie ziua de spalat si de calcat etc. Pregateste-ti din timp calendarul activitatilor pe care vrei sa le faci. Orice-ar fi, nu lasa sa treaca prea mult timp pana cand faci curatenie “pe categorii”, te va ajuta sa ramai ordonat.

5.       Acorda-ti 15 minute zilnic pentru a face ordine

Daca faci asta in fiecare zi, casa si biroul ar trebui sa ramana ordonate. Poti sa-ti alegi acele 15 minute dimineata, daca atunci ai energie sau seara, cand vii de la birou. Important este sa fii constant in acest demers. Doar 15 minute pe zi pentru o viata lipsita de griji :)

6.       Organizeaza-ti lucrurile pe categorii, carora le gasesti un loc fix

Toate tricourile trebuie sa stea intr-un singur loc, la fel ca si gentile, facturile, pantofii, sosetele si hainele de casa. Gaseste-le cate un sertar special sau cumpara cutii de depozitare. Astfel, iti va fi foarte usor sa faci cele 15 minute de curatenie pe zi. Asta daca nu ai implementat deja obiceiul de a pune lucrurile la loc pe care nu le folosesti :)

Precum vezi, exista solutii. Fiecare sfat este extrem de util pentru dezordonati. Aplica-le macar partial si vei vedea ca dezordinea nu mai este o problema.

http://fericire.info/wp-content/uploads/2016/04/cum-sa-pastrezi-curatenia.jpghttp://fericire.info/wp-content/uploads/2016/04/cum-sa-pastrezi-curatenia-150x150.jpgDezvoltare personalaDezvoltare personalaSanatateSfatul Zilei
Daca lipsa de organizare iti face viata grea, ar trebui sa cauti sa imbunatatesti aceasta zona. Stiu ca dezordinea este boema si non-conformista, dar, in acelasi timp, iti da dureri de cap. Probabil ca principalul avantaj al unei vieti si minti organizate este timpul economisit si lipsa de stress....