Numai este mult şi deja vine iarna. 1 decembrie este prima zi din sezonul friguros dar pentru noi românii această dată ar trebui sa aibă o semnificaţie mult mai profundă, în care poate dincolo de a pregăti mâncărurile tradiţionale româneşti şi de a ieşi în stradă, ar trebui să ne gândim mai mult la entitatea noastră de popor, la oamenii care s-au sacrificat generaţii la rând pentru ca noi azi să avem o soartă mai bună. 1 decembrie este Ziua Naţională a Romniei, ziua cu o încărcătură istorică uriaşă pe de o parte, şi ziua în care regimul comunist a fost înlăturat pe de altă parte!

Semnificaţia istorică a datei de 1 decembrie

In urmă cu 97 ani, la 1 decembrie 1918,  profitând de o conjunctură internaţională favorabilă datorată destrămării imperiului Ţarist şi imperiului Austro-Ungar, poporul român a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România. Astfel a luat naştere România Mare, ţara în care m-am născut şi de care dincolo de toate sunt mândră,  iar oraşul Unirii a fost ales Alba Iulia în onoarea lui Mihai Viteazul şi a martiriului lui Horia, Cloşca şi Crişan. Chiar dacă evenimentul a avut o însemnătate istorică foarte mare,  Ziua Națională a României a fost sărbatorită , între anii 1866-1947, la data de 10 mai, apoi, între 1948-1989 la 23 august.  

Aşa cum sublinia şi istoricul Florin Constantiniu, “…Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit”. […] . Dincolo de orice interes guvernamental şi politic, mobilizarea maselor de oameni a reuşit, depăşind toate vicisitudinile vremii să dea  viaţă a ceea ce numim: statul român.

Dincolo de onorurile militare organizate cu mai mult sau mai putin fast în marile oraşe ale ţării, dincolo de aspectul comercial pe care orice bun negustor încearcă să-l exploateze, 1 decembrie rămâne sărbătoarea mea, a ta , a tuturor şi ziua noastră naţională!

La mulţi ani români!

Dezvoltare personalaIstorie
Numai este mult şi deja vine iarna. 1 decembrie este prima zi din sezonul friguros dar pentru noi românii această dată ar trebui sa aibă o semnificaţie mult mai profundă, în care poate dincolo de a pregăti mâncărurile tradiţionale româneşti şi de a ieşi în stradă, ar trebui să...