Conceptie si contraceptie

0
236

Conceptia sau procrearea reprezinta procesul prin care ia fiinta un nou individ ,in urma fecundarii ovulului de catre un spermatozoid.

Controlul voluntar al fertilitatii este o problema extrem de inportanta a societatii moderne.Sanatatea reproductiva necesita folosirea unor metode eficiente care sa previna sarcinile nedorite precum si bolile sexuale.

Contraceptia desemneaza tocmai acele metode care pot fi folosite pentru a evita o sarcina nedorita.

1 Metoda calendarului –presupune evitarea relatiilor sexuale in perioada fertila ,care se determina astfel:

  • se noteaza in calendar ciclul menstrual ,pe o perioada de 6 sau 12 luni
  • se determina cel mai lung si cel mai scurt ciclu (numararea ciclului menstrual se face de la prima zi de sangerare la urmatoarea menstruatie)
  • apoi se scad 11 zile din ciclul care a fost cel mai lung si 18 din ciclul cel mai scurt.
  • Este o metoda indicata persoanelor cu menstruatie regulata.

2 Metoda temperaturii bazale-aceasta metoda nu va ajuta sa stabiliti inceputul ovulatiei ci indica sfarsitul perioadei fertile , cand prezenta progesteronului determina o crestere a temperaturii bazale.

ataemperatura se masoara cel mai bine dimineata la trezire , la aceeasi ora,inainte de a cobora din pat .Dupa ce termometrul inregistreaza cu 0,3 grade mai mult si aceasta temperatura sa mentine 3 zile , se considera ca perioada ovulatiei s-a terminat.

Metode contraceprive tip bariera.

Prezervativul masculin-este o membrana din cauciuc impregnata sau nu cu spermicid .Utilizarea lui asigura protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala, nu are reactii adverse si are eficienta mare.

Spermicidele-sunt substante chimice care inactiveaza sau distrug spermatozoizii.Exista sub forma de creme ,geluri,spray-uri sau bureti vaginali.

Diafragma-are forma de dom ,este din cauciuc si actioneaza ca o bariera intre lichidul spermatic si colul uterin.

Este un dispozitiv eficient ,dar necesita un consult medical prealabil si un grad de instruire superior al femeii.

Dispozitive intrauterine-Se mai numesc si sterilete .Au forme diferite si sunt din materiale diferite.Sunt dispozitive eficiente , nu necesita actionare zilnica ,sunt ieftine.Complicatiile sunt destul de rare ,cum ar fi:sarcina intra si extrauterina ,expulzarea steriletului ,dureri sau sangerari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here