Fumatul este mai mortal decat era odata

0
13

 

Daca fumezi esti intr-un pericol mult mai mare de moarte decat erau predecesorii nostri acum o jumatate de veac. Conform celui mai recent studiu in ce priveste fumatul, americanii sunt fumatori in proportie de 18% din populatie, adica aproximativ 43 de milioane de adulti.

Desi procentajul nu este atat de mare, riscurile pentru cei care fumeaza sunt mai mari decat in trecut. Raportul cercetarii spune ca exista suficiente evidente care sustin faptul ca riscul de a muri din cauza fumatului a crescut in ultimii 50 de ani.

Barbatii care fumau in 1959 riscau de trei ori mai mult sa moara din cauza cancerului la plamani decat cei care n-au fumat niciodata. Astazi, barbatii care fumeaza sunt de 26 de ori mai predispusi sa moara din cauza cancerului de plamani decat nefumatorii. In ceea ce priveste femeile fumatoare din 1959, acestea erau mai predispuse de 12 ori mai mult la acelasi tip de cancer ca nefumatoarele. Iar, astazi, de 25 de ori mai mult.

Este posibil ca schimbarea compozitiei tigarilor sa fi contribuit la aceasta diferenta dar este dificil sa fie determinata exact cauza. Raportul spune ca dincolo de a provoca boli si alte efecte negative asupra sanatatii, fumatul este asociat, de asemenea, cu o slabiciune generala a sanatatii cand fumatorii sunt comparati cu nefumatorii.

Oricum, modificarea riscului si a ratei mortalitatii in alte boli provocate de fumat fac dificil de determinat care sunt aspectele specifice care fac fumatul sa fie considerat cel mai responsabil in cresterea riscului de moarte prematura.

Fumatul provoaca mai multe boli ca in trecut. Raportul spune ca tuberculoza, diabetul, sarcinile extrauterine, disfunctiile erectile si artrita reumatoida au o oarecare legatura cu fumatul. Cercetatorii sunt in cautarea unor cai eficiente de a reduce procentajul americanilor care fumeaza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here