Inovatie in domeniul oftalmologic: lentilele de contact

0
11

Numarul persoanelor cu afectiuni oftalmologice este unul din ce in ce mai mare, atat in randul copiilor cat si in randul adultilor. Daca initial singura optiune pentru corectarea miopiei erau clasicii ochelari de vedere, in prezent se folosesc cu succes lentilele de contact. Dar si in acest ultim caz, inconvenientele legate de utilizarea pe termen lung a lentilelor de contact (uscarea excesiva a ochilor, lezarea in timp a corneei din cauza corpilor externi care pot ajunge sub lentila) au stimulat compania japoneza Menicon sa produca lentilele de contact de noapte.

Ce sunt lentilele de contact de noapte?

“Lentila de Noapte” Z-Night este o lentila cu o forma speciala, produsa dintr-un material cu o inalta permeabilitate pentru oxigen, care se aplica pe ochi seara la culcare si care corecteaza miopia si astigmatismul. Purtate in decursul noptii, timp de 6-8 ore, ele produc o remodelare blanda a suprafetei corneene, astfel incat la trezire, dupa indepartarea acestora dimineata, vederea este una clara. Efectul este unul reversibil, deoarece la 72 de ore de la incetarea purtarii se revine la vederea initiala. Aceasta tehnica blanda de actiune la nivelul suprafetei oculare poarta numele de orthokeratologie.

Lentilele de contact Z-Night pot fi purtate de persoanele care sufera de miopie si/sau astigmatism (de regula pana la -4 dioptrii, dar exista rezultate bune si la persoane cu forme mai severe de boala) si care doresc sa renunte la ochelarii de vedere sau la lentilele de contact clasice. Se recomanda utilizarea acestora la copii cu varsta peste 6 ani, fara alte afectiuni oftalmologice si cu film lacrimal normal.

Avantajul major al acestui tip de lentile consta in incetinirea progresiei miopiei, mai ales la copii, la care din pacate avansarea este evidenta si de cele mai multe ori ireversibila. In plus sunt complet neinvazive, se poate reveni oricand la ochelari, sau chirurgie refractiva. Un alt avantaj important in comparatie cu lentilele clasice, consta in faptul ca nu usuca ochiul,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here