Mont Saint-Michel

0
14

O mica insula de granit, de numai 300 h1a, aflata in mijlocul nisipurilor, a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri din Franta – al treilea dupa turnul Eiffel si castelul Versailles : pana la 20 000 de vizitatori pe zi in sezonul turistic ! Darla nivele superioare, la abatie, cativa calugari si calugarite stau retrasi in singuratatea lor. O biserica, o incinta de manastire, un reflectoriu lung: pe stanca inconjurata de un zid de aparare din secolele al XIII- lea si al XV-lea, punctat de turnuri, este respectat planul traditional al unei abatii benedictiene.

imagesCAU5202W

Mont Saint-Michel , manastire fortificata ale caror ruine diferite urmaresc pantele abrupte ale stancii, se inalta in mijlocul unui golf, unde mareele sunt cele mai importante din Europa.Dar ce importanta are: in alte locuri credinta muta muntii din loc, aici ea indeparteaza apele! Si, ghidati de un clopot, pelerinii cutezatori sau nesabuiti, parasesc tarmul pentru a-si atinge tinta.

Credinta face ca marea sa se retraga

Cu riscul de a infrunta marea, se zicea . . . si totusi, marea s-a retras, natura lasandu-le oamenilor secolului al XXI-lea grija de a intreprinde niste lucrari gigantice pentru ca apele sa umple din nou golful pe care nisipurile l-au invadat. Nisipurile miscatoare si nefaste: in 1318 la abatie era deja consemnata moartea a 18 pelerini. Intr-adevar de multa vreme oamenii veneau aici de la marile departari pentru a-l cinsti pe Sfantul Mihail, arhanghel al cerurilor, mai aproape de Dumnezeu . . . Iar un pelerinaj adevarat nu poate fi lipsit de pericole. Deci temerarii care ridicasera aici, pe cateva stanci, un prim prezbiteriu, fusesera foarte inspirati. Aubert, episcopul de Avranches, le incredintase misiunea, dupa ce auzise porunca arhanghelului . . .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here