Stefania Maracineanu – producatoarea primei ploi artificiale din lume

0
5

Stefania Maracineanu este o chimista si fiziciana romana, ce a creat primul Laborator de Radioactivitate din tara, iar in cercetarile sale a descoperit fenomenul radioactivitatii artificiale. De asemenea, a cercetat fenomenele meteorologice, reusind sa descoperere cu sprijinul profesorilor Bungetianu si Vasile Karpen, cat si al aviatorului Bazu Cantacuzino, procedeul de declansare artificiala a ploii.

Nascuta la Bucuresti la data de 18 iunie 1882, Stefania Maracineanu a studiat la Liceul Elena Doamna din Bucuresti si apoi a urmat cursurile Facultatii de Stiinte Fizico-Chimice. Incepand cu anul 1922 a urmat cursurile de radioactivitate tinute de Marie Curie la Institutul Radiului din Paris.

Dupa sustinerea lucrarii de doctorat, Stefania Maracineanu ramane pentru o perioada de sase ani la Paris, unde a studiat radioactivitatea poloniului. Cu toate ca savanta a identificat fenomenul radioactivitatii artificiale in timp ce lucra la teza ei de doctorat, in anul 1935 Irene Joliot Curie si Frederic Joliot Curie primesc Premiul Nobel pentru descoperirea radioactivitatii artificiale.

In anul 1934 fiica lui Marie Curie recunoaste meritele savantei Stefania Maracineanu cu privire la radioactivitatea artificiala intr-un articol publicat in “Neues Weiner Journal”, unde mentioneaza “Ne amintim ca savanta romana domnisoara Maracineanu a anuntat in 1924 descoperirea radioactivitatii artificiale”.

In ceea ce priveste producerea primei ploi artificiale, aceasta s-a realizat in anul 1931 in Baragan, folosindu-se de ajutorul unor saruri radioactive si stabilind legatura intre cutremure si precipitatii. Cu sprijinul guvernului francez, Stefania Maracineanu a continuat cercetarile fenomenelor meteorologice in Algeria, fiind primul om de stiinta care a semnalat ca in ajunul producerii unui cutremur, creste radioactivitatea in zona epicentrului.

Desi nu s-a bucurat de recunoasterea cuvenita, Stefania Maracineanu este una dintre femeile exceptionale din Romania, a carei activitate profesionala a facut posibila formularea unor teorii despre radioacvitate, radioactivitate artificiala si procedeul de declansare artificiala a ploii, valoroase din punct de vedere stiintific.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here